Bu yazımızda Antistatik ESD ve zararları nelerdir sorusunun yanıtını veriyoruz. Ek olarak, önlem yöntemlerini de açıklıyoruz.
Antistatik ve ESD Nedir? #
Antistatik, statik elektriğin azaltılması, ortadan kaldırılması veya statik elektriğin birikmesini önlemek demektir. Statik elektriğin önlenmeye çalışılmasının sebebi ise ESD olarak kısaltılan “elektrostatik deşarj” olayıdır.
Elektrostatik deşarj, iki nesne temas ettiğinde serbest kalan elektriktir. Bu olay, iki farklı materyal birbirine sürtündüğünde ortaya çıkar. Materyallerden biri pozitif yüklü hale gelir; diğeri ise negatif. Pozitif yüklü materyal ESD yüküne sahiptir. Bu materyal uygun bir materyalle temas ettiğinde o nesneye aktarılır. Böylece elektrik çarpması dediğimiz olay meydana gelir
ESD’nin bilinen örnekleri arasında bir halının üzerinde yürüdükten sonra metal bir kapı koluna dokunduğumuzda hissettiğimiz elektrik çarpması, yünlü bir kıyafeti çıkarırken hissettiğimiz elektriklenme yer alır.
Elektrostatik deşarj, günlük hayatımızda zararsız olsa da elektronik cihaz üreticileri ve tamir merkezleri için çok maliyetli sonuçlar doğurabilir. Çünkü biz fark etmesek bile bu olay sırasında hassas cihazlar için zararlı yüksek voltaj ve büyük bir ısı ortaya çıkar. Bu yüksek voltaj ve ısı, elektronik cihazlara dokunulduğunda IC devresi gibi anakart üzerinde olan devrelere zarar verir ve arızalanmasına sebep olur. Bazen de ESD bir cihaza zarar verse bile cihaz çalışmaya devam eder. Bu, tespit edilmesi zor bir kusurdur fakat cihazın ömrünü azaltır.
Antistatik ESD Zararları Nedir? #
Peki, telefonunuzu veya tabletinizi elinize aldığınızda ortada hiç problem yokken herhangi bir tuşunun ya da veri portunun çalışmadığı oldu mu? İşte buna, sizde sadece küçük bir titreme yaratan statik sebep olur. Statik yüklü iken bir nesneye temas ettiğinizde elektronik cihazınızın devrelerinin yanmasına sebep olur.
Bir çok devre, parça ve teknoloji ürünleri, elektrostatik şarjın aniden değişimi yüzünden onarılamayacak arızalara neden olur. Ayrıca ürünün kalitesinin düşmesine de neden olmaktadır.
Elektronik endüstrisindeki sorunların en önemlisi ESD’dir. ESD’nin verdiği hasarlar küçümsenmeyecek derecede olup mevcut hasarların %25’i ESD kaynaklı olduğu tespit edilmiştir. Bu hasarların toplam maliyeti ise 25 trilyon doları bulmuştur.
Antistatik Önlemleri Nedir? #
Telefon anakart onarım tesislerinde ve teknik servislerinde, ESD önlemi almanın zorunluluğu kaçınılmazdır. Aksi takdirde tamir edilen cihazlarda, farklı arızalar meydana gelecek ve cihazın kullanım ömrü ciddi oranda düşecektir.
Statik elektriğin azaltıldığı çalışma alanlarının oluşturulması ve antistatik materyallerin kullanılması bir teknik servis için olmazsa olmazdır. Bu tür çalışma alanları oluşturmak, bir cihazın ESD kaynaklı olarak zarar almasını büyük ölçüde engeller.
Bu sebeple, Fixplan olarak cihazlarınızı antistatik olarak hazırlanmış servislerimiz ve araçlarımızda tamir ediyor, cihazınızda farklı arızalara yol açmıyoruz.