Hakkında #
Türkiye ve Elektronik Atık #
Türkiye’nin yıllık elektronik atık üretimi 500 bin tondan fazla.
Tehlikesi #
Çay kaşığının 70’te 1’i civa, 80 bin m2 suyu kirletir!
Neden? #
Elektronikler arsenik, kurşun ve kadmiyum gibi zehirli maddelerle doludur.
Ne Yapılmalı? #
E-Atık toplama merkezlerine verilmelidir.
E-Atık #
Havayı, toprağı ve içme suyunu kirletebilir, ekosistemimize sızabilir, bitki ve hayvan yaşamına zarar verebilir ve gıda arzımızı olumsuz olarak etkileyebilir.
Bilinmesi Gerekenler #
2014 yılında yapılan hesaplamalara göre Türkiye’nin yıllık elektronik atık üretimi 500 bin tondan fazla, kişi başına düşen miktarı ise 7 kilogramı geçti ve bu oran her yıl %10 artmakta.
Çöpe Atmayın! #
Telefonlar, geri dönüşümü sağlanabilecek ve enerji kaynaklarında kullanılabilecek metaller ve plastikler içerir.
Eski elektronik aletleriniz arsenik, kurşun ve kadmiyum gibi asla çöplere atılmaması gereken zehirli maddelerle doludur.
Eğer bu materyaller çöpe atılırsa, havayı, toprağı ve içme suyunu kirletebilir, ekosistemimize sızabilir, bitki ve hayvan yaşamına zarar verebilir ve gıda arzımızı olumsuz olarak etkileyebilir.
Civanın Zararları #
1 floresanın içerisinde bulunan civa 30 bin litre suyu kullanılamaz hale getiriyor. Bir çay kaşığının 70’te 1’i cıva bile 80 bin m² göldeki suyu kirletip yaşayan balıkların yenmesini engelliyor. 80 bin m² alan, Topkapı Sarayı’nın kapladığı alana eşit!
E-Atık #
Telefonlar üzerindeki devre kartları, bakır, altın, kurşun, çinko, berilyum gibi birçok maddelerden üretilmiştir.
Bu kaynakların her geçen gün azalmasından dolayı, eski cep telefonlarının geri dönüştürülmesi çok önemlidir.
Elektronik atık (e-atık) küresel bir sorundur; özellikle de ABD de dahil olmak üzere birçok gelişmiş ülke, atılan elektronik cihazlarını dünyanın daha az gelişmiş bölgelerine gönderiyor.
E-atık yanar ve saha işçilerine, çocuklara ve civardaki topluluklara zararlı toksik emisyonlar üretir. Bu nedenle, geri dönüştürmeleri önemlidir.
Çankaya Belediyesi E-Atık Toplama #
Atık elektrikli ve elektronik eşyalar tüketiciler tarafından 0312 458 89 03 numaralı telefonlara ihbar bırakılması yolu ile belli bir program dahilinde adresten araçlarla toplanmaktadır.
Fixplan, tüketicilerden topladığı tüm atık materyalleri geri dönüşüme göndermektedir.