Cep telefonları fiyatlarında son zamanlarda yaşanan fiyat artışları ile beraber sıfır telefon almak oldukça masraflı ve lüks oldu. Vatandaşlar da ikinci el telefon piyasasına yöneldi. İkinci el telefon ise beraberinde birçok sorun ve soru işareti getiriyor. Doğru testleri ve araştırmaları yaparak sorunsuz bir, ikinci el telefona sahip olabilirsiniz. Gelin, özellikle ikinci el iPhone alırken yapılması gereken testlere beraber göz atalım.
iPhone Ekran ve Dokunmatik Testi #
iPhone ekranlarınızı, ana menü ekranları arasında hızlıca sağ sol yapın. Bildirim ekranını ve kısayol ekranını hem hızlı hem de yavaş yavaş açın kapatın. Bir takılma veya yavaşlama olmamalıdır.
Daha sonra herhangi bir uygulamanın üzerine basılı tutup, uygulamanın yerini değiştirir gibi yapın. Ekranın her noktasında gezdirin. Uygulamaya basılı tutup gezdirirken bir noktada elinizden kaçıyorsa, problem var demektir.
Aynı şekilde yer değiştirme işlemini yapar gibi, uygulama simgesini tutun ve olabildiğince hızlı bir şekilde yukarı-aşağı gezdirin. Elinizden kaçmaması dokunmatik hassasiyeti için önemlidir. Eğer sürekli elinizden kaçıyorsa, dokunmatik arızalı veya yan sanayi kalitesiz bir üründür.
İkinci el iPhone alırken parça değişimi yapılıp yapılmadığını anlamak için kontrol edeceğiniz bir diğer unsur ekran rengidir. Ekran rengi soluk ve cansı görünüyorsa telefonunuza iPhone ekran değişimi yapılmış demektir.
iPhone Ahize, Hoparlör ve Mikrofon Testi #
İkinci el telefon almadan önce iPhone cihazlarda mutlaka ahize, hoparlör ve mikrofonlar kontrol edilmellir. Özellikle iPhone 7 ve iPhone 7 Plus telefonlarda kronik bir ses problemi vardır. Bu sorun sadece anakart tamiri ile problem çözülmektedir.
Testler için ‘Ses Kayıt’ uygulamasını açın ve sesinizi kaydettikten sonra hem hoparlörden hem de ahizeden dinleyin. Ayrıca bir arkadaşınızı arayarak yapacağınız test sayesinde, telefonunuzda şebeke sorunu olup olmadığını da test etmiş olursunuz.
Çoğu iPhone modelinde 3 ayrı mikrofon bulunur. Bunarın bir tanesi telefon görüşmesi yaptığınız, biri ön kamera içinde, diğeri ise arka kamera içindedir. Her iki kamera ile çekim yapıp sonra sesleri dinlemek faydalı olacaktır.
iPhone Kamera Testi #
Bazı telefonlarda kamera bozulmuş veya değişmiş olabilir. Kamera arızaları genellikle arka kamera titremesi, siyah ekran vermesi kameranın donması veya flash çalışmaması gibi sorunlardır. Arızaları tespit etmek nispeten daha kolaydır. Değişen kameraları anlamak ilk bakışta çok kolay olmasa da, bir iki taktik ile farkı anlayabilirsiniz.
Bunlardan bir tanesi direk olarak ışığa doğru çekim yapmaktır. Eğer kameranız ışığı kısmak ve netleştirmek yerine bulanıklaştırıyor ve ışığı dağıtıyor ise bir sorun olabilir. Aynı model farklı bir telefon ile aynı açıdan çekip yapabilirseniz net bir kıyaslama yapabilirsiniz. Ayrıca kameraları test ederken, kamera mikrofonlarını test etmeyi unutmayın.
iPhone Fiziksel Düğme Testi #
iPhone 8 modellerine kadar cihazlarda parmak izi okuyuculu bir Ana Ekran (Home) düğmesi mevcuttur. Bu düğme değiştiği taktirde parmak izinizi okumaz. Düğme ana ekrana dönme fonksiyonu çalışabilir ancak parmak izi okumaz. Dolayısıyla parmak izi okuyup okumadığını test etmek oldukça önemlidir.
Ayrıca ses açma-kapama, sessize alma ve ekranı kilitleme veya telefonu açma kapama tuşlarını mutlaka test edin.
iPhone X ve üzeri modellerde Parmak izi yerine FACE ID (Yüz Tanıma) bulunmaktadır. Ana ekran düğmesi gibi Face ID değişirse, çalışmayabilir. Cihaz alırken mutlaka Face ID çalışıyor mu kontrol etmelisiniz.
iPhone Kasa ve Fiziksel Durumu #
Bir telefon alırken muhtemelen herkes telefonun fiziksel durumunu, yani çiziklerini kontrol eder. Burada dikkatli olunması gereken konu, kasanın üzerinde yazan IMEI numarası ile cihazdaki IMEI numarasının uyuştuğudur. Çünkü çok temiz gözüken ikinci el bir cihazın daha önce kasası, arka camı hatta içerinden bir çok parçası değişmiş olabilir.
IMEI Numarası #
Kasa ve Fiziksel Durum başlıklı paragrafta belirttiğimiz gibi, kasada yer alan IMEI numarası ile telefonun IMEI numarası eşleşmelidir. IMEI numarasını kontrol etmek için telefonunuzun arama bölümüne girip *#06# tuşlayın ve IMEI numaralarını karşılaştırın.
IMEI numarası kasadan farklı ise, çok güvenli olmadığı taktirde satın almanızı tavsiye etmeyiz. Çünkü bu farklılık kasanın ya da anakartın değiştiğini gösterir. Anakart değiştirmenin tehlikeleri hakkındaki yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.
Ayrıca cihazın çalıntı olma ihtimalini de mutlaka göz önünde bulundurmalısınız. Bu nedenle fatura önem teşkil etmektedir.
iPhone Batarya Durumu #
Tüm pil ve bataryalar, hiç kullanmasanız bile, bir süre sonra ömrünü ve gücünü kaybetmeye başlar. iPhone ayarlarından ‘Pil Sağlığı’ menüsüne giderek cihazın pil sağlığı hakkında bilgi edinebilirsiniz. Eğer pil sağlığınız %90’ın altında ise, kısa süre sonra pil değişimi yapmanız gerekecek demektir. iPhone pil değişimi hakkında detaylı yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.
Garanti ve Kayıt #
İkinci el almayı planladığınız iPhone cihazların garantisi devam ediyor mu ve hala geçerli mi kontrol edin. Garantinin devam edip etmediğini Apple’ın sayfasından kontrol edebilirsiniz. Ancak, garanti devam ediyor gibi gözükse bile, eğer cihaza yetkisiz bir müdahale olmuşsa, telefonunuzu garantiye verdiğinizde, yetkisiz müdahale nedeniyle garanti dışı kalacaktır.
Cihaz yurtdışı mı yoksa yurtiçi mi, yurtdışı ise IMEI kaydı yapılmış mı gibi araştırmalarında yapılması gerekmektedir. Bunun için BTK sayfasına bakabilirsiniz.
Sonuç #
Bazı durumlarda, telefonlar 3-4 saatlik kullanımdan sonra hata vermektedir. Alacağınız kısa süreli bir garanti bile sizi bu tür durumlardan korur. Teknoloji geliştikçe ve cihazlara yeni özellikler eklendikçe test süreleri uzamakta ve daha komplike hale gelmektedir.
Sonuç olarak, ikinci el iPhone alırken dikkat edilmesi gereken bir çok husus vardır. Telefonun garantisi bitmiş olsa bile, alacağınız cihaza garanti veren bir firmadan alışveriş yapmak daha sağlıklı olacaktır.
Aksi taktirde bir sorun çıkması durumunda binlerce liranızı çöpe atmış olabilirsiniz.
Fixplan Yeni Nesil Teknik Servis | iPhone Servis Ankara