iPad’ler piyasadaki en iyi tablet olarak görülüyor. Apple, şimdiye kadar dünya çapında 350 milyondan fazla iPad sattı. Bunun sebebi ise bütün iPad modellerinin iyi tasarlanmış ve ihtiyacı karşılar teknolojide olması. Ne kadar iyi tasarlansa da iPad cihazlarda da yaygın problemler görülebilmektedir. Bu yazımızda iPad Air, iPad Pro ve iPad Mini modellerinde görülen iPad sorunları ve çözümlerini inceliyoruz.
iPad Ekranında Nokta veya Çizgi Oluşması #
Kullanıma bağlı olarak iPad ekranında nokta veya çizgi oluşması olası bir durumdur. Darbe veya düşme gibi olaylarda bu sorunun ortaya çıkmaktadır. Bunun nedeni ise darbeye bağlı olarak ekrandaki piksellerin zarar görmesidir.
- Yanıp sönen, parlak renklerin ekranda açılması piksellerin sıfırlanmasına yardımcı olabilir. Fakat bu çok düşük bir olasılıktır. Yine de şansınızı denemek istiyorsanız YouTube’da “pixel fix” videolarını açıp ekranın düzelip düzelmediğine bakabilirsiniz.
- iPad ekranında nokta veya çizgi oluşmasının kesin çözümü iPad ekran değişimidir. Arızalı ekranın çıkarılıp yeni ekranın takılması gerekmektedir.
iPad Sorunları: iPadOS Yüklenmiyor #
Yeni iPadOS güncellemelerini kurmak heyecan vericidir. Fakat bazı durumlarda iPad’inizin güncellemeyi reddettiğini fark edersiniz. Neyse ki bu sorun genellikle donanımsal değildir ve güncelleme için gereken belirli gereksinimlerin karşılanmamasından kaynaklanır.
- iPad şarjının en az %50 olduğundan emin olun. Büyük bir güncelleme yapmadan önce iPad’inizi şarja takmak güncellemenin yarıda kesilmesini engelleyecektir.
- Hücresel veriye değil bir WiFi ağına bağlı olduğunuzdan emin olun.
- Düşük Güç Modunu kapatın.
- VPN kullanıyorsanız kapatın ve güncellemeyi tekrar deneyin.
- Son olarak iPad cihazınızda yeterli saklama alanı olduğundan emin olun.
iPad Ekran Donuyor Sorunu #
iPad ekranının donması ve dokunmatiğin çalışmaması yaygın bir problemdir. Bunun en olası nedenleri bozuk bir uygulama, eski bir iPadOS güncellemesi veya yeterli saklama alanının bulunmamasıdır.
- Öncelikle bozuk olabilecek uygulamaları tespit edin ve cihazınızdan silin ve cihazı yeniden başlatın.
- Sorun devam ediyorsa iPad hard reset işlemini gerçekleştirin. Orta tuşu olan modellerde Güç tuşu ve orta tuşa aynı anda basılı tutun ve on saniye bekleyin. Orta tuş bulunmayan daha yeni iPad modellerinde ise sırasıyla Ses Açma ve Ses Kısma tuşuna bir kere basıp bırakın. Daha sonra Güç tuşuna uzun basılı tutun.
- Sorun hala devam ediyorsa iPad’inizi iTunes yüklü bir bilgisayara bağlayın. iTunes’tan cihazınızı seçin ve “iPad’i Geri Yükle” seçeneğini seçin. Bu işlem verilerinizi silecektir. Bu yüzden iPad’i geri yüklemeden önce verilerinizi yedekleyin.
iPad Açılmıyor #
Elektronik cihazların açılmaması korkutucu bir durumdur. Böyle bir durumda deneyebileceğiniz birkaç yöntem vardır.
- iPad’i hard reset ile tekrar başlatmaya çalışın.
- Sorun şarj ile ilgili olabilir. Şarj aletini kontrol edin ve iPad’i şarj etmeye çalışın.
- Eğer hard reset sırasında iPad logoda takılı kalıyorsa cihazınızı bilgisayara bağlayıp iTunes’tan geri yükleyin.
iPad Sorunları: iTunes Görmüyor #
Yukarıda bahsedilen bazı sorunları çözmek için cihazınızı iTunes’a bağlamanız gerekmektedir. Fakat iPad iTunes’a bağlanmıyorsa bu işlemleri gerçekleştiremezsiniz. Aşağıdaki yöntemleri deneyin ve yeniden bağlanmaya çalışın.
- iPad ve bilgisayarı yeniden başlatın.
- iTunes’u güncelleyin.
- Ara kabloda bir sorun olup olmadığını kontrol edin.
- “Bu Bilgisayara Güvenilsin mi?” sorusu çıkıyorsa iPad kilidini açın ve Güven seçeneğini seçin.
iPad Şarj Olmuyor #
Bu sorunun birçok sebebi vardır. Bu sorunlar genellikle şarj kablosu ve adaptörü, batarya, şarj soketi ve anakarttan kaynaklanmaktadır.
iPad Sorunları: Yavaş Şarj Oluyor #
Normal durumlarda iPad’ler yaklaşık birkaç saat içerisinde tam şarj olmaktadır. Cihazın yeni veya eski model olmasına göre bu süre değişmektedir. Buna rağmen bazı kullanıcılar iPad’lerinin şarj olmasının saatler sürdüğünü belirtiyor. Bu durumun sebebi eskiyen bir batarya veya şarj girişinde meydana gelene bir temassızlık olabilir. Cihazınızın daha hızlı şarj olması için:
- En son iPadOS sürümünü edinin.
- Şarj aleti ve şarj girişinde herhangi bir hasar olup olmadığını kontrol edin.
- Mümkünse cihazınızı şarj olurken kullanmayın.
- Cihazınızı çok sıcak veya soğuğa maruz bırakmayın.