MacBook bilgisayarınızla çalışırken birden cihazınızı şarja takmanız için bildirim alıyorsunuz. Şarj kablosunu taktıktan sonra Mac’inizin şarj olmadığını fark ediyorsunuz. Bazen bir Mac, bozuk sistem ayarları nedeniyle şarj olmaz. Bu durumda, Mac’inizi yenide başlatma gibi basit çözümlerle düzeltebilirsiniz. Ancak bazen durum daha ciddidir ve bir teknik servis müdahalesi gerektirir. Bu yazımızda MacBook cihazınız neden şarj olmuyor, şarj olması için siz ne yapabilirsiniz anlatıyoruz.
Macbook Neden Şarj Olmuyor? #
- Bozuk bağlantılar ve yanlış ayarlar
- Donanım ve batarya problemleri
- Aşırı ısınma
- Sıvı hasarı
- Darbe ve düşme
Donanım ve batarya problemlerinden kaynaklı şarj sorunları için ➤ Macbook Topcase Değişimi

Mac Şarj Olmuyor Sorunu İçin Deneyebileceğiniz Yöntemler Nelerdir? #
Mac’inizi Yeniden Başlatın #
Mac cihazınızdaki uygulamalar nasıl arada sırada donuyorsa, bilgisayarınızın şarjını kontrol eden ve düzenleyen donanım da donabilir. Bu yüzden, ilk olarak, MacBook cihazınızı yeniden başlatmayı denemelisiniz. Bilgisayarınızı yeniden başlatmak, donanım sistemini de yenileyecektir. Mac’inizi yeniden başlatmak için ekranın sol üst köşesindeki Apple simgesine tıklayın. Daha sonra Yeniden Başlat seçeneğini seçin.
MacBook’un Aşırı Isınmasını Engelleyin #
Macbook şarj olmuyor ise, bunun bir diğer nedeni de çok ısınması olabilir. Bilgisayarınızdaki termal sensörler, sıcaklıkta ciddi bir artış algılarsa, bir güvenlik önlemi olarak pile erişimi engeller.
Bu durum, bilgisayarınızı güneş ışığını direkt alan bir yerde kullandığınızda ya da arka planda çalışan uygulamalar yüzünden ortaya çıkabilir. Çünkü, bu durumlarda Mac’iniz daha fazla güç harcar ve daha çok ısınır.
Her iki durumda da Mac’iniz CPU işlemcisine fazla yük binmesine sebep olmaktadır. CPU, bilgisayarınızdaki programları verimli bir şekilde çalıştırmaktan sorumludur. CPU işlemcisine fazla yük binmesi şarjın hızlı bitmesine ve şarj probleminin ortaya çıkmasına sebep olur. Bu yüzden, Mac’inizi şarj etmeyi denemeden önce soğumasını beklemelisiniz.
Şarj Aletini Kontrol Edin #
Daha ileri yöntemleri denemeden önce basit çözümleri deneyin. Mac’inizin şarj olmamasının nedeni şarj aletinden kaynaklanıyor olabilir. Bu yüzden ilk önce şarj adaptörünü ve kablosunu kontrol edin. Darbe almış, ezilmiş veya kırılmış bir yer görürseniz problem bundan kaynaklanıyor olabilir.
Bunu test etmek için Mac cihazınızı farklı bir adaptör, priz ya da USB-C kablosu kullanarak şarj edin.
Eğer Mac’iniz bu değişikliklerden sonra şarj olmaya başlarsa, şarj aletinde bir problem vardır. Eğer hala şarj olmuyorsa, sorun bilgisayarınızın donanımında olabilir.
Şarj Girişini Temizleyin #
Şarj cihazınızın çalıştığından eminseniz, şarj girişinde Mac cihazınızın şarj olmasını engelleyen toz veya kalıntı birikmiş olabilir.
Bilgisayarınızın şarj girişini güvenli bir şekilde temizlemek için bir ışık kaynağına ve antistatik bir fırçaya ihtiyacınız var. Bu ekipmanları sağladıktan sonra, şarj girişinin içini hafifçe fırçalayın.
Dikkat etmeniz gereken nokta, şarj girişine zarar verecek keskin aletler kullanmamanızdır.
Pil Sağlığını Kontrol Edin #
Macbook cihazların, her cihazda olduğu gibi, pil kullanım ömürleri vardır. Bu ömür bittiğinde veya bitmeye yakın bir hale geldiğinde bilgisayarınızda şarj sorunları yaşarsınız. Pilinizde bir sıkıntı olup olmadığını kontrol etmek için pil döngüsünü kontrol etmeniz gerekmektedir. MacBook’unuzun pil döngü sınırı, sahip olduğunuz Mac’in modeline göre değişmektedir.
- Option tuşuna basılı tutun ve ekranın sol üst köşesindeki Apple logosuna tıklayın.
- Daha sonra, Sistem Bilgileri seçeneğini seçin.
- Donanım > Güç > Devir Sayısı
Eğer devir sayısı, Mac’inizin maksimum sınırındaysa MacBook şarj olmuyor sorunu bataryadan kaynaklanıyordur.
- Belirli Uygulamalar Pil Sağlığını Etkiler mi?
Bu sorunun cevabına kısa ve basit bir şekilde “evet” diyebiliriz. Kötü amaçlı yazılımlar Mac cihazınızın batarya ömrünü azaltmakla kalmaz, sistemine de zarar verir. Bu yüzden bilgisayarınıza indirdiğiniz program ve uygulamaları güvenli kaynaklardan indirdiğinize emin olun.
MacBook Şarj Olmuyor: SMC Sıfırlayın #
SMC (System Management Controller) sıfırlamayı deneyin. Bu kontrol sistemi, bilgisayarınızdaki pil yönetiminden ve batarya gösterge ışıklarından sorumludur. Bu yüzden, MacBook şarj olmuyor sorununun olası bir çözümü SMC sıfırlamaktır.
Mac model cihazlarda, SMC sıfırlama işlemi modele göre değişmektedir. Çıkarılabilir bataryası olan ve olmayan Mac cihazlarda bu işlem farklı şekilde yapılmaktadır. Bu yüzden, ilk önce hangi model Mac’e sahip olduğunuzu belirlemeniz gerekmektedir.
- T2 güvenlik çipi olan Mac Cihazlar: 2018’den beri üretilen Mac’lerin çoğunda T2 çipi yer alır. Bu cihazlarda SMC sıfırlamak için ilk önce bilgisayarınızı kapatın. Daha sonra Control, Option (Alt) ve Shift tuşlarına, aynı anda yedi saniye boyunca basılı tutun. Yedi saniye geçtikten sonra, bu tuşlara basmaya devam ederek güç tuşuna basılı tutun. Yeniden yedi saniye sayın ve bütün tuşları bırakın. Son olarak sadece güç tuşuna basıp bilgisayarınızı açın.
- Çıkarılamayan Pili Olan Mac Cihazlarda: 2009 ortasından 2017’ye kadar üretilen MacBook Pro’lar ve 2017’den önce üretilen Macbook Air modeller çıkarılamayan pillere sahiptir. Bu cihazlarda SMC sıfırlamak için bilgisayarınızı kapatın. Daha sonra aynı anda Shift, Control, Option (Alt) ve güç tuşuna aynı anda basın. On saniye basılı tutun. Son olarak bütün tuşları bırakın ve güç tuşuna basarak bilgisayarınızı açın
- Çıkarılabilir Pili Olanlar: 2009 ortasına kadar üretilen tüm MacBook ve MacBook Pro modelleri çıkarılabilir pillere sahiptir. bu cihazlarda SMC sıfırlamak için bilgisayarı kapatın ve pili çıkarın. Sonrasında, güç tuşuna beş saniye basılı tutun. Son olarak, bataryayı yerine takın ve güç tuşuna basarak bilgisayarınızı açın.
- M1 çipi olan MacBook Modellerinde: M1 çipe sahip olan MacBook modelleri, bilgisayarı her kapattığınızda SMC sıfırlamasını yapacaktır. Bu yüzden ekranın sol üst köşesinde bulunan Apple simgesine basarak bilgisayarınızı kapatın. Daha sonra, 30 saniye bekleyin ve bilgisayarı yeniden açın.

Mac Cihazınızı Yedekleyin #
Eğer hala Macbook şarj olmuyor sorunu yaşıyorsanız, diğer yöntemleri denemeye devam etmeden önce verilerinizi yedeklemeniz gerekmektedir. Çünkü, karşılaştığınız sorun bir yazılım veya donanım arızası olabilir. Verilerinizin yedeğini almak, onarım sırasında hiçbir verinin kaybolmamasını sağlayacaktır.
- Time Machine kullanarak Mac Cihazınızı Yedekleme: Time Machine ile yedek alma, uygulamalarınızın, müziğinizin, fotoğraflarınızın, e-postalarınızın, belgelerinizin ve diğer tüm dosyalarınızın güvenliğini sağlayan bir yedekleme işlemidir.
Mac’inizi Time Machine aracılığıyla yedeklemek için bilgisayarınıza bağlamak üzere harici bir depolama aygıtına ihtiyacınız olacak.
Sistem Tercihleri > Time Machine > Yedekleme Diskini Seç, adımlarını takip edin.
Daha sonra bilgisayarınıza bağladığınız harici diski seçin ve Disk’i Kullan seçeneğine tıklayın.
- iCloud Kullanarak Yedekleme: iCloud Drive, dosyalarınızı ve verilerinizi otomatik olarak kaydeder. Ancak, Mac’inizi yedeklemek için iCloud Drive’ı etkinleştirmeniz gerekmektedir. Etkinleştirme işlemi, iCloud ile iPhone yedekleme işlemi kadar kolaydır.
Sistem Tercihleri > Apple ID > iCloud, adımlarını takip edin.
Açılan menüden iCloud’a bağlı olan uygulamaları göreceksiniz. iCloud Drive’ı etkinleştirmek için iCloud Drive’ın yanındaki kutucuğu işaretleyin.
Mac’inizi Fabrika Ayarlarına Döndürün #
Fabrika ayarlarına döndürmek Mac’inizi tamamen sıfırlayacaktır. Bu yüzden, ilk önce MacBook cihazınızı yedeklemelisiniz. Bu yöntem, şarj olmayan Mac’iniz için başvuracağınız son yöntemdir. Fabrika ayarlarına döndürmek de işe yaramazsa Mac cihazınızı bir teknik servise götürmeniz gerekmektedir.
Fixplan MacBook Teknik Servis Ankara #
Fixplan teknik servislerimizde, MacBook şarj olmuyor sorunu için sunduğumuz hizmetler: batarya değişimi, şarj soketi değişimi, şarj entegre onarımı ve anakart onarımı şeklindedir. Sorunun kaynağına göre çözüm yöntemi değişmektedir. Cihazlar ilk önce arıza tespit ve inceleme sürecine girer, daha sonra sorun nereden kaynaklanıyorsa, oranın değişimi veya onarımı yapılır.
MacBook teknik servis hizmetlerimiz hakkında daha fazla bilgi almak için websitemizi ziyaret edebilirsiniz.